Träna K9 Nosework

Visst finns det många aktiviteter för dig och din hund att pröva på tillsammans – men kanske är du inte intresserad av lydnad och för långsam för att köra agility? Då är den nya hundsporten K9 Nosework något för dig och din jycke.

terrier_litenDet tar tid, planering och energi för att åka runt på olika hundtävlingar, men när man hittad den hundsport som funkar både för dig och din hund så är det allt mödan värt. Men om du är sugen på att pröva en ny aktivitet med fokus på hundens nasala färdigheter är den nya hundsporten K9 Nosework något som är väl värt att pröva på. Den sporten går nämligen ut på att hunden får ägna sig åt att söka fram specifika dofter som blivit undangömda – precis som polisens och tullens narkotikahundar fast med trevligare dofter så klart.

Vad går sporten ut på?

K9 Nosework handlar om att hundägare ska träna sina hundar till att nosa fram tre specifika dofter vilka är lavendel, lagerblad och eukalyptus – så det gäller att lära sin hund att identifiera olika dofter. Och sporten fungerar både att köra ute och inomhus, eftersom att det handlar om att gömma undan dofterna och även få hunden att undvika distraherande dofter och andra distraherande saker såsom leksaker till exempel. Enligt Eric Burchell som är proffs på att lära hundar identifiera olika dofter och arbetar med att träna specialsökhundar är principen för att lära sällskapshundar hitta lavendeldoft samma som principen är för tullhundar som ska hitta sprängämnen, elfenben eller narkotika.

Hur tränar man hunden?

Knepet är att inte hålla på med sökandet för länge och att starta träningen med att hitta godis som gömts i pizzakartonger för att sedan gå vidare till svårare dofter. Och det gäller att hundägaren belönar i rätt ögonblick och tar täta pauser, annars är det lätt att hunden snabbt tröttnar. När hunden sen lärt sig grunderna i sökleken går man över till att gömma undan lavendel, lagerblad eller eukalyptus istället för godiset i ett större rum så med andra ord så ger övning färdighet – men kom ihåg att om du gömmer godis för att träna din hund på egen hand så får hunden inte äta det den hittar utan då ska man alltså belöna med annat godis.